Q: A jakej je v tom rozdíl?

Když jsem přišla o půlnoci domů, našla jsem sestřiččin bublifuk a foukla z balkonu do tmy. Choval se jinak než Ondřejův, z každého fouknutí byla jen jedna nebo dvě středně velké bubliny. Čekala jsem, že je slábnoucí déšť hned praskne, ale vznášely se rovně k nebi a tvářily se, že je nic nemůže ohrozit, dokud nezmizely v dálce. Musela jsem to zkoušet znovu. Jedna se vrátila zpátky ke mně.
Tohle třeba na táboře nedělám. Nemám čas na rozjímání o tom, jak se sklenka vína hodí ke kamenné dlažbě a o stínech ve výtahové šachtě a o lesku bublin, snad až na ten vlak cestou zpátky.

Když jsem předtím šla na zastávku, slečna sedící na parapetu okna v prvním patře nějakého domu na Úvoze mi nabídla deštník. Nemám vůbec ráda deštníky, ale mám ráda lidi, co je jen tak nabízejí. Odmítla jsem.

***

Ten rozdíl je v tom, že na táboře jsem prostě izolovaná, časově a sociálně. Nemyslela jsem do budoucna ani ven. Velký svět je velký, je v něm spousta lidí a skupin lidí, vztahy s nimi musím ladit dohromady a je to občas složitý. Člověk řeší, co bude za týden a za měsíc a za rok a za deset let, s kým se vyplatí se nerozhádat, co a kde budu studovat, s kým a kam kdy pojedu a tak.

Na táboře má všechno zcela jinou dynamiku. Jde o dny. Všechny emoce dávám najevo, křičím, směju se, hladím po zádech. Není čas se v tom piplat. Nedá se dělat chyby, za dva týdny bude po všem, do příště se zapomene, nebo se poučíme. Máme úkoly a na rozpatlávání pocitů není čas. Všechno se zavře do malička.

Jsem pubertálnější, když se bavím s mladšíma lidma a koukám se na mikrosvět pohledem dřívější já.
Jsem dospělejší, když mám zodpovědnost.
Neschovávám se za lidi.
Jsem trošku jiná.

Když se vzduch z vnějšku a vnitřku bubliny po prasknutí promíchá, jsem z toho nesvá.

To je moje odpověď.

Bublina

Bylo to fajn. Velmi.

Chci zpátky.

Když jsem probrečela první půlku prázdnin, nečekala jsem, jak prudce to tábor obrátí, jak všechno bude fungovat, jak mě lidi budou srát jen minimálně a tak. A že si to užiju nejvíc za posledních pět let. Asi. Možná taky za osmnáct.

Zavřela jsem se. Zavřela jsem se do společnosti pár lidí, které normálně vidím v některých případech jednou týdně a v jiných dvakrát za rok. Vyrobila jsem si mikrosvět a žila dva týdny (respektive jeden a půl) jen v něm. Uvědomila jsem si, jak hrozně moc ho mám ráda.

A pak jsem najednou poulila oči na hvězdy, když jsem si zmačknutá na půlkarimatce mezi sestřičkou a možná-nejlepším kamarádem a pomalu si mezi O. kecama, které nám nedovolovaly spát, uvědomovala, že vlastně ani nestojím o navštěvu zvenku, o narušení naší bubliny, o svůj normální život. Že nevím, jak ten život vypadal a co se v něm před prázdninami dělo. Že se nechci unavovat vzpomínáním si. Že jsem šťastná a chci být dál a vařit a topit a nechávat se objímat dětma a koupat se v potoce sedět na mostku a nemyslet dopředu.

A bublina praskla, Růžová Karkulka sežrala vlka (což teda nakonec prej nemělo mít tak hlubokou symboliku, jak jsem myslela, ale stejně). A já jsem praskla taky.

Prej jsem citová kurva.

Ale svět venku existuje.

***

Stoupněte si do uličky vlaku, otevřete všechna okna a jen vytáhněte bublifuk.

Bubliny jsou fajn.