Erasmové zhodnocení: Noví lidi

Ano, články ještě budou! Teď tak trochu po dvojicích, protože tu mám dvě dvojice témat, co spolu zásadně souvisí, ale přitom nejsou totéž. Takže tohle a Erasmus v páru jsem psala v podstatě souběžně.

Spousta lidí, kteří přesvědčují ostatní, že by měli jet na Erasmus, říká, že nejlepší na tom je, že navážete spoustu kontaktů se spoustou lidí ze všech koutů světa. Mně se toto vyjádření trochu nezdálo. Pro někoho to určitě platí, ale sakra, Erasmus trvá jeden semestr, v mém případě 5 měsíců. Když se podívám na všechna svá česká přátelství, vybudovat je na nějakou rozumnou úroveň zpravidla trvalo roky intenzivního kontaktu, typicky ve škole nebo tak. V jejich udržování poté, co tento pravidelný kontakt přestal, jsem úplně marná. Navázání nějakých kamarádství bude buď brutální vykročení z komfortní zóny, nebo to prostě nebude. A navíc jedu s Petrem, takže budu k nějakým interakcím nucena ještě míň, než kdybych tam byla sama. 

Pár dní před odjezdem (ve směru tam) jsem potkala v šalině D. Bavili jsme se o jejich Erasmu, o našem Erasmu, a přestože si celý zážitek pochvaloval, když jsem se mu svěřila se svojí sociální obavou, říkal, že oni tenhle aspekt moc nezvládli. Tak možná se to navázání skvělých kontaktů nepovede každému, jen ti introverti nejsou slyšet. A proto jsem tu já, introvert, co o svojí snaze a kontaktech píše.

Čtěte více

Erasmus poslední doby: Agentští kamarádi

Zní to docela neuvěřitelně, ale toto bude článek o socializaci, která neskončila fiaskem.

Chtěla jsem tu mít nějaký obrázek. Tenhle je z naší prezentace a jsou v něm čtyři entity v prostředí, takže se sem i hodí.

Když jsem v posledních příspěvcích psala o tom, jak teď trávíme hodně času věcmi do školy, velkou část toho tvořila příprava prezentace do předměty Multiagent System Design, zkráceně MASD. Tento předmět vyniká mezi ostatními z pohledu skupinové dynamiky několika, pro jiné lidi možná nezajímavými, věcmi:

  • Děláme v něm týmový projekt, přičemž my dva nejsme spolu v týmu.
  • Je tam celkově málo (13) studentů.
  • Přednášky jsou v pátek večer.
  • Na první přednášku, kdy jsme byli nemocní, jsme se připojili online a se všemi jsme se tam představili.
  • Učitel je hrozný pohodář.
  • Před ním máme jiný předmět, který má zapsaný hodně lidí z tohoto předmětu.

Čtěte více

Erasmus den 38: Karaoke

Věděli jsme o sobě, že jsme introvertní.

Tady se postupně ukazuje, že jsme introvertní nade všechny meze: Zatímco (alespoň to tak vypadá ze skupinových erasmáckých chatů) tu všichni pořád někde paří a kamarádí se, my jsme všude jen spolu a ostatních se bojíme. Na druhou stranu se zdá, že náš vztah asi funguje, jelikož nám to tak vyhovuje, na nervy si nelezeme a jsme spoko.

Tento článek bude o vybočení z téhle komfortní zóny a naší chvilkové návštěvě toho druhého erasmáckého světa.

Ilustrační foto začátku večírku u nás doma. Viditelné obličeje patří osobám přímo zmíněným v tomto článku a mně.

Čtěte více

Erasmus den 8: Pokus o socializaci

Byli jsme tu už týden a mimo náš byt jsme se zatím neseznámili s žádnými lidmi. Přitom žijeme uprostřed města a lidí je tady všude… hodně.

Je to zvláštní, protože se mi zdá, že tu potřebu seznamování vůbec necítím. Racionálně mám dojem, že když su X měsíců tak daleko od domova, měla bych se s někým skamarádit a navázat kontakty a nějak z toho těžit, ale nějak to vůbec nepotřebuju a nechce se mi do toho vkládat energii (protože navazování libovolných mezilidských vztahů je pro mě vždycky fakt náročná věc, i když už jsem v poslední době měla pocit, že se v tom zlepšuju.

Každopádně jsme pro naplnění tohoto erasmáckého aspektu vyrazili na prohlídku města organizovanou ESN.

Čtěte více